Aktualitātes,Slīdrāde

07.10.2020.

Komiksu zīmēšanas darbnīca “Daba tevī”

2. oktobrī kopā ar mūsu 30V jauniešiem devāmies uz Siguldu, lai piedalītos mākslinieces Evas Vēveres komiksu zīmēšanas darbnīcā “Daba tevī”, kas tika veltīta personiskajām atmiņām par dabu un vides aktīvisma jautājumiem. Pasākums norisinājās mājīgajā “Kafijas Garāžā” festivāla “GreenFest’20 Sigulda” programmas ietvaros.

“Daba tevī” aktivitāšu sākumpunkts ir igauņu ilustratora Mark Antonius Puhkan komikss “Wangari Maathai“, kas mākslas valodā stāsta par pasaules slaveno vides aktīvisti un Nobela prēmijas laureāti. Darbnīcā jaunieši tika aicināti individuāli pārdomāt un dalīties ar citiem savā pieredzē saskarsmē ar dabu un veidot zīmējumu stāstus par saviem pirmajiem piedzīvojumiem, situācijām un atklājumiem saistībā ar dabas zinātnēm.

Darbnīcas saturs radīts Latvijas, Igaunijas un Portugāles jaunatnes darbinieku un mākslinieku sadarbības projektā “ComEDU: Comics for Education” (2018-2020), kuru organizē komiksu izdevniecība “kuš!” (Latvija), nevalstiskās organizācijas – “Mondo” (Igaunija) un “Rota Jovem” (Portugāle), un līdzfinansē Eiropas Savienības programma “Erasmus+”.

Darbnīcas vadītāja Eva Vēvere ir vizuālā māksliniece un mākslas projektu autore, kura strādā instalācijā, zīmējumā, video un veido interaktīvus, performatīvus projektus, kuros skatītāja iesaiste ir nozīmīga darba daļa. Pēdējos gados pievēršas eksperimentālu sadarbību veidošanai ar laikmetīgās dejas un mūzikas profesionāļiem, izvēršot savu darbību Ziemeļvalstīs, kā arī mākslas izglītības projektu un autordarbnīcu izstrādei dažādām institūcijām un notikumiem. Evas mājas lapa skatāma šeit.

Savukārt mēs kopā ar darbnīcas vadītāju Evu bagātinājām mācību procesu, guvām jaunu pieredzi un kontaktus. Cēsu Mākslas skolas kolektīvam ir lieli plāni nākotnei un interese arvien vairāk sadarboties ar dažādām radošām vietām.

Fotografēja: Eva Vēvere, Jānis Ķīnasts