Aktualitātes,Slīdrāde

16.04.2024.

“EX LIBRIS”

Pētera Rozenberga Cēsu pilsētas Mākslas skolas organizētais konkurss vispārizglītojošo skolu vizuālās mākslas programmas  skolēniem.

Cēsu novada vispārizglītojošo skolu vizuālās mākslas konkurss ir noslēdzies. Konkursam tika pieteikti darbi no 10 skolām, iesniedzot 80 autoru darbus. 12. aprīlī Pētera Rozenberga Cēsu pilsētas Mākslas skolā  atklāta EX LIBRIS konkursa darbu izstāde un tika apbalvoti konkursa laureāti.

Konkursa mērķis bija Cēsu novada kultūrvēsturiskā mantojuma pētniecība, apzināšana un popularizēšana, rosinot novada skolu audzēkņus uz radošu pašizteikšanos, aktualizējot EX LIBRIS nozīmi mākslas izglītībā.

Konkursa dalībnieki šogad veidoja EX LIBRIS jeb grāmatas īpašumzīmi, –  miniatūrgrafikas mākslas darbā.

Konkursa uzdevums bija iepazīstināt skolēnus ar EX LIBRIS kompozīcijas veidošanas nosacījumiem, izzināt ievērojamos Cēsu novada māksliniekus un kultūras darbiniekus un izveidot izvēlētajai personībai grāmatzīmi.

Savos darbos, EX LIBRIS kompozīcijā skolēni ietvēra konkrēta novada kultūras darbinieka raksturojošu motīvu, iesaistīja grafisku zīmējumu, strādāja ar iniciāļiem veidojot monogrammas, zīmēja īpašvārdu burtus, asociācijas ar tiešu norādi uz pašu tēlu, vai portretisko līdzību.

Mākslas skolas organizētais konkurss veicina sadarbību starp novada skolām vizuālās mākslas programmā. Skolotājiem tika piedāvātas sadarbības iespējas, ideju un citas pieredzes apmaiņa.

Konkursā piedalījās Cēsu novada vispārizglītojošo skolu vizuālās mākslas skolēni vecumā no 7- 19 gadiem. Skolēnu darbi bija radoši, izteiksmīgi, stāstoši, pārsteidzot ar ideju oriģinalitāti un izteiksmes formām.

Pēc laureātu apbalvošanas skolēni un skolotāji bija aicināti Cēsu izstāžu namā iepazīties ar Latvijas mākslinieku papīrmākslas oriģinālgrāmatu darbu (artist book) izstādi “Atvērums”. Izstādē piedalās arī Mākslas skolas skolotāji un konkursa žūrijas komisijas locekļi Ērika Māldere un Aigars Lenkevičš.

Izstāde ir atvērta  no 12.04.2024. līdz 12.05.2024.

P.S. Izstāžu namā būs skatāma arī Birutas Jansones gleznu izstāde “Mana Marokas dienasgrāmata” un Signes Vanadziņas gleznas ar nosaukumu „Nekur nav tik labi, kā mājās”.