Aktualitātes,Slīdrāde

24.09.2020.

„Tēls. Telpa. Scenogrāfija” – atzinība Dagmārai Baumgartei

Otrdien, 2020. gada 22. septembrī, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā, Rīgā, Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) apbalvoja Valsts konkursa laureātus – Latvijas mākslas skolu audzēkņus no 28 izglītības iestādēm. Ar skolēniem neformālā gaisotnē tikās konkursa žūrija – scenogrāfi Krista Dzudzilo, Reinis Dzudzilo un Krišjānis Elviks. Atzinību konkrētu darbu autoriem izteica scenogrāfs Andris Freibergs un LKA Eduarda Smiļģa Teātra muzejs.Aizvadītajā mācību gadā skolēni no visām simts Latvijas mākslas skolām Valsts konkursa ietvaros risināja tēmu “Domāšana telpā un scenogrāfija”. Radošie uzdevumi tika īstenoti tā dēvētajā “melnajā kastē”, ko scenogrāfi tradicionāli izmanto maketu veidošanā. Vasarā 350 maketu ekspozīcija bija skatāma LKA E. Smiļģa Teātra muzejā izstādē “Melnā kaste”.

Apbalvošanas pasākumā diplomus un atzinības rakstus saņēma 40 konkursa dalībnieki, to starpā arī mūsu Dagmāra Baumgarte. Dagmāra ieguva atzinību par darbu “Paradīze”, kas tapis skolotājas Dignas Bicānes vadībā.

Apbalvošanas pasākumā mākslas skolu audzēkņiem bija iespēja noskatīties Dirty Deal Teatro režisores Kristas Burānes izrādi “Netikumīgie” un pēc tam ieklausīties tās scenogrāfa Krišjāņa Elvika un aktrises, dzejnieces Marijas Luīzes Meļķes stāstījumā par izrādes tapšanas procesu. Konkursa žūrija, Reinis Dzudzilo, Krista Dzudzilo un Krišjānis Elviks, neformālās sarunās ar konkursantiem dalījās savās atziņās, kas bija radušās pēc Valsts konkursa darbu izvērtēšanas.

Valsts konkurss profesionālās ievirzes vizuāli plastiskās mākslas izglītības programmas audzēkņiem un labāko darbu izstāde notiek ik gadu. To rīko LNKC ar mērķi paplašināt mācību saturu, kā arī sniegt bērniem un jauniešiem priekšstatu par dažādajām mākslas, dizaina jomām un profesijām.